STUDIO Aleksandra Gaca is gespecialiseerd in het ontwerpen en in productie brengen van innovatieve stoffen. Veelzijdigheid in de benadering en uitwerking staat centraal: van projectmatig tot commercieel.

Projectmatige opdrachten zijn een snel groeiend specialisme. In samenwerking met (interieur)architecten worden exclusieve textieldesigns ontwikkeld. Recente voorbeelden zijn de stofontwerpen voor de nieuwe Hermès-vestigingen in Zuidoost Azië.

Collecties in eigen beheer zijn vaak de uitkomst van experimenten die bijzondere weefconstructies opleveren. Zo ontstond de Slumber-collectie: sjaals in een ritmische reliëfstructuur. Gevolgd door Architextile, een collectie akoestische 3D-stoffen, te gebruiken als autonoom wandpaneel of roomdivider.

Commerciële collecties zijn en blijven de rode draad binnen de ontwerpstudio. Regelmatig worden freelance bijdragen geleverd aan een scala aan textielbedrijven in zowel consumenten- als projectmarkt: gordijn- en meubelstoffen, karpetten, maar evengoed woonaccessoires als poefs en kussens.

INNOVATIE
Qua innovatie ligt de nadruk expliciet bij ruimtelijke weefstructuren en driedimensionale effecten. Er wordt volop geëxperimenteerd met zelf ontwikkelde bindingen en bijzondere garensoorten. Vaktechnische kwaliteiten worden gekoppeld aan de liefde voor het weefambacht. Met als eindresultaat intrigerende weefsels op het snijvlak van kunst, design en architectonische vormgeving.

INSPIRATIE
Abstracte architectuurbegrippen als ordening, ritme en herhaling zijn een belangrijke inspiratiebron voor het idioom aan garenstructuren. Bij voorkeur gebaseerd op het lijnenspel van bouwconstructies, zoals staalskeletten, metselwerk of tegelrasters. Met daaraan gekoppeld meer dynamische begrippen als dans, drama en beweging die deze puur mathematische patronen inhoudelijke diepgang geven.

MATERIALEN
Het materiaalgebruik is breed – van zacht mohair tot supersterk polyester. Ook stugge garens als lurex, papiergaren en metaaldraad worden regelmatig verwerkt. Juist deze contrasten zorgen voor de zo kenmerkende structuren en reliëfs. Maar ook voor tactiliteit en een waaier aan expressies: mat/glans, hard/zacht, hightech versus natuurlijk. Afhankelijk van het type project wordt telkens weer gezocht naar de juiste garenspecificaties. De laatste tijd ligt het accent vooral op onderzoek naar ecologische c.q. duurzame materialen.

TOEPASSINGEN
De conceptuele invalshoek van de sculpturale constructies maakt de stoffen breed inzetbaar in vele disciplines. Van mode en design tot interieur en architectuur. Een bijzondere meerwaarde is de akoestische kwaliteit van de vaak sterk driedimensionale en dus geluiddempende stoftexturen.

CURRICULUM VITAE
Textielontwerpster Aleksandra Gaca (*1969) volgde in haar geboortestad Lódz (Polen) de Middelbare School van Beeldende Kunsten. Daarna studeerde ze aan de afdeling Textiel en Mode van de Haagse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Voor haar experimentele textielvormgeving ontving ze vele internationale prijzen. Aleksandra Gaca woont en werkt als zelfstandig textielontwerpster in Delft.